U bent hier:

Pretour IntSaab2017 Dinslaken

Ieder jaar in augustus wordt er ergens in Europa een IntSaab georganiseerd door een lokale Saabclub. Mijn eerste IntSaab was in België, Spa in 2012. De jaren erna volgden Groot-Brittannië (2013 Kettering) en Polen (2014 Malbork). De rijdende IntSaab in Noorwegen in 2015 heb ik ingeruild voor het Saabfestival in Trollhättan om zo eindelijk de foto bij de Saabfabriek te kunnen maken. In 2016 was het weer raak: deze keer ging de reis naar Zweden (Vadstena). Eigenlijk zijn de IntSaabs allemaal hetzelfde: veel Saabs bij elkaar, alle typen die je kunt verzinnen in alle mogelijke kleuren en uitvoeringen. Mooie tochten en veel vooral veel Saabliefhebbers. Overdag wordt je aangenaam beziggehouden door de organisatie en ’s avonds is eten en drinken. De onderdelenmarkt op zondag is een mooie afsluiting. Dat is het mooie Saab leven!

Het reizen naar de IntSaabs gaat altijd met de witte 900 classic cabrio uit ’89, hoe verder de locatie van Delft is hoe beter. Het was even slikken toen ik erachter kwam dat de 2017 editie in Duitsland in Dinslaken gehouden zou worden op slechts twee uur rijden van Delft. Gelukkig kwam ik erachter dat er plannen waren voor een pretour vanuit Nederland naar Dinslaken. Jelmer, Thom, Jochem, Harry, Lennard en Laurens hadden een mooi en ontspannend programma in elkaar gesleuteld.

Op maandag de 31ste augustus startte de pretour vanuit een camping in Dalfsen met een BBQ. Er was een eigen stukje Saabcamping gereserveerd voor de deelnemers. Deze arriveerden vanuit verschillende landen, Schotland, Groot-Brittannië, België en Nederland en natuurlijk in verschillende Saabs. We hadden 900’s inclusief een Toppola, 9000’s, 99’s, een 95, een 96V4, een 9.5OG en een 9.5NG met caravan. Het was een mooie avond met oude en nieuwe vrienden.  De volgende dag reden we naar Enschede waar we een bezoek brachten aan de lokale bierbrouwer Grolsch. Erg mooi om de grote koperen ketels te zien waarmee gebrouwd wordt. We konden het complete brouw en bottel proces volgen met de bijbehorende uitleg. De rondleiding eindigde met een gratis proeverij. ’s Avonds werd er in Delden in een lokaal restaurant gegeten om de dag af te sluiten.

Op woensdag verlieten we de camping met prachtig weer en begonnen we aan een toertocht richting Eindhoven. We reden in kleinere groepjes auto’s dwars door mooie stukjes Nederland, wat kan ons land dan mooi zijn! Groene velden, boerderijen, smalle weggetjes en een pontje naar de andere kant van de IJssel. Onderweg spotten we de 99 Toppola die in Voorst geparkeerd stond (eigendom van Thom van der Wiel). In het kleinste dorp van Nederland, Bronkhorst met 157 inwoners, werd gestopt. Het centrum werd vol geparkeerd met de Saab en was het tijd voor koffie en verse appeltaart. De tour eindigde in Arnhem waar we een bezoek brachten aan het Trolley Bus museum. Als je een liefhebber bent van Trolleybussen is dit zeker de moeite waard. De dag werd afgesloten met een pannenkoeken eten in Plasmolen.

Donderdag reden we naar Eindhoven om het DAF-museum te bezoeken: de hele DAF-geschiedenis en erfenis is daar te bewonderen. Van de eerste werkplek van de gebroeders van Doorne tot en met een van de laatste DAF-trucks, de DAF XF en alles wat daartussen is gemaakt, is er de bewonderen. Ooit een Formule 1 wagen gezien met een Variomatic ingebouwd? We kregen een prachtige tour door het museum compleet met gids, koffie en natuurlijk weer appelgebak. ’s Avonds was een vrije avond. Het grootste deel van de deelnemers is naar Nijmegen gereden voor een avondmaal in de voormalige Honing Soep fabriek langs de Waal wat tegenwoordig een hotspot is voor startup waaronder ons restaurant met lokale bierbrouwsels. De pretour werd afgesloten met een paar rondjes karten om in de sfeer te komen voor de volgende dag: de laatste 100 kilometer naar Dinslaken. Voor mij was het de eerste pretour die ik meegemaakt hebt en zeker niet de laatste.

Dus…op naar Letland in augustus later dit jaar en natuurlijk, ook al duurt het nog even, de pretour voor IntSaab in Nederland in 2019: deze zal door de SCN worden georganiseerd in het jaar dat de club 60 jaar bestaat.

Veel dank aan de organisatie en natuurlijk aan de sponsoren (Saab Club Nederland & Saab Classics Vereniging Nederland)

 

Luppo

Sponsoren