U bent hier:

Regio Limburg op bezoek bij Peter Heijnes

Op dinsdagavond 25 april 2017 vond de maandelijkse regioavond van regio Limburg plaats in Brabant: we waren te gast bij Autobedrijf Peter Heijnes in Eersel. Ongeveer 40 leden van de SAAB Club Nederland kwamen er naar toe, zodat de parkeerplaatsen op het bedrijventerrein Kerver goed gevuld waren met onze SAAB’s.

De avond begon met een uitleg door Peter aan de hele groep. We hoorden dat zijn SAAB-carrière begon bij de Eindhovense SAAB-dealer als monteur. Later werd hij opgeleid tot SAAB Master Technician en kreeg hij de functie van chef werkplaats. In deze periode ging Peter zelf rijden in de 9000 en dat is eigenlijk zijn voorkeurs-SAAB gebleven. De SAAB-importeur kreeg lucht van Peters talenten en vroeg hem om in Vianen te komen werken als technisch adviseur en troubleshooter. Na een aantal jaren in Vianen kwam SAAB in zwaar weer terecht. Uiteindelijk sloot de Nederlandse importeur zijn deuren en Peter zat zonder werk. Hij vroeg zich af: “Wat vind ik het leukste en wat kan ik het beste?” Het antwoord was simpel: “Auto’s maken en het liefste SAAB’s”. Dus zocht hij een bescheiden pand in de buurt van zijn woonplaats en startte, samen met zijn vrouw Manuela, Autobedrijf Peter Heijnes. Peter deed de techniek en zijn vrouw de rest. Hun zoon Maikel koos ook voor het mooie beroep van “auto’s maken” en na zijn opleiding trad hij in dienst bij het bedrijf van zijn ouders.

SAAB-rijders zijn, zoals wij maar al te goed weten, een apart volkje dat er graag een stukje rijden voor over heeft om hun SAAB toe te vertrouwen aan en te laten onderhouden door iemand die wèl snapt dat iedere SAAB een auto is, maar niet iedere auto een SAAB. Goede ervaringen spreken zich rond en zo weten steeds meer SAAB-rijders van steeds verder weg Eersel te vinden. Inmiddels is de bedrijfsruimte uitgebreid en is er een flinke onderdelenvoorraad opgebouwd.

Het tweede deel van de avond ging helemaal over de techniek van SAAB, met name de diverse generaties van de 9-3 en de 9-5. Op de ene hefbrug stond een 9-3 cabrio en op de andere een 9-5. Peter vertelde de ene helft van de groep alles over de 9-3 en Maikel gaf 9-5 les aan de andere helft. De aandacht ging vooral uit naar typische gebreken van de diverse generaties en er werden volop adviezen gegeven voor preventief onderhoud. Zo ongeveer alles wat we moeten weten om onze auto’s nog vele jaren veilig en comfortabel te rijden, kwam aan bod. De SAAB’s op de hefbruggen werden gebruikt om te laten zien waar je moet kijken om beginnende probleempjes vroegtijdig aan te pakken. Zo kun je veel onnodige pechgevallen en kosten voorkómen. Speciale aandacht was er voor de gevolgen van het rijden met te oude motorolie en voor het flushen van de automatische versnellingsbak. In het verleden is vaak verkeerde zuinigheid betracht door te denken dat olie zo ongeveer eeuwig meegaat. Helaas hebben vele motoren en automatische versnellingsbakken dat niet overleefd. Voorkomen is beter en véél goedkoper dan genezen!

Als dank voor hun enthousiaste SAAB-lessen kregen Peter en Maikel beiden een fles uitstekende bordeauxrode SAAB 5W30 aangeboden om hun eigen kelen te smeren. Manuela, Peter en Maikel, namens de regio Limburg nogmaals hartelijk dank voor deze zeer gezellige en zeer leerzame SAAB-avond in Eersel!

 

Namens de regio Limburg,

Jan-Willem Gootzen

Sponsoren