U bent hier:

Regio Noord - Viggen meeting

Viggen twintig jaar - Viggens verzamelen in Veenhuizen

Hoewel een officiële oldtimer in Nederland 40 jaar moet zijn, heeft een andere toekomstige klassieker de helft van deze leeftijd bereikt. We hebben het over de Viggen, toch een legendarisch model binnen de Saabs. Met eigen logo's, een herkenbaar uiterlijk en indrukwekkende prestaties.

Alle Saabs zijn natuurlijk bijzonder en hebben bestaansrecht, maar bij sommige modellen zit net dat beetje 'extra'. Zoals de 99 Turbo, met zijn turbomotor. De Saab 900 Red Arrow met zijn 'Airflow' bodykit. De 9000 Aero met de bijzonder comfortabele stoelen. Of de 9-3 (NG) Turbo X, met zijn unieke velgen. Bij de eerste 9-3 generatie was de Viggen het paradepaard.

Om het twintigjarige bestaan te vieren heeft Regio Noord op 13 oktober een speciale Viggen meeting georganiseerd bij het gevangenismuseum in Veenhuizen. Een indrukwekkend aantal van 13 Viggen's kwamen met hun eigenaren bij elkaar om de verjaardag te vieren. Indrukwekkend want wanneer ziet u nog een Viggen op de openbare weg? De meeste Viggen eigenaren hadden nooit meer dan één andere Viggen gezien, laat staan een hele vlucht bij elkaar.

Al bij de vooraankondigingen kwamen er enthousiaste reacties van Viggen eigenaren en de toezegging om te komen. Al snel stond de teller op minstens 10. Dit was voor Regio Noord het sein om er werk van te maken. Met ondersteuning vanuit het bestuur van de Saab Club en van Saab bedrijven in de regio werd een gezellig programma opgezet op een bijzondere locatie.

Vanaf 11:00 kwam de ene na de andere Viggen het terrein op rijden. Naast de Viggens en hun eigenaren kwamen er meerdere andere Saabliefhebbers op het evenement af. Ondanks het minder mooie weer, werd elke bestuurder buiten ontvangen, komend uit onder andere de regio Rotterdam, Brabant, Gelderland en natuurlijk uit het noorden. Direct kwamen de gesprekken op gang.. Eén Viggen was speciaal voor het evenement uit de schorsing gehaald. Ze waren er in het zwart, zilver, lightning blue en in Amerikaans ‘steel grey’, maar ook die ene Nederlandse gele Viggen was er bij met een net nieuwe eigenaar.

Op de binnenplaats van het museum stonden de Viggens op een rij. Binnen was er een ruimte waar iedereen kennis met elkaar maakte, verhalen uitwisselden, konden lunchen en waar op de achtergrond een film draaide over de Viggen en de Saab historie.

Na het welkom door team Regio Noord kwam uit de groep spontaan het idee om, voor wie dat wilde, een voorstelrondje te doen met als thema “waar komt je Saab passie vandaan en wat is het verhaal van je Viggen”. Meerdere deelnemers maakte van de gelegenheid gebruik om een leuke anekdote te delen.  Toen het weer opklaarde ging de groep snel weer naar buiten om de gesprekken bij de Viggens voort te zetten. Ter afsluiting was er voor iedereen de mogelijkheid om een rondrit te maken in de boevenbus van het gevangenismuseum waarbij de historie van de gevangenis en het dorp werd getoond en verteld.

Tegen drieën waren alle Viggens weer vertrokken. Terug in de verborgenheid en weg voor nieuwsgierige blikken. Tot een volgende keer dat ze bij elkaar komen. Bijdragend aan de mystiek en eervol in het rijtje van de ‘Saab-klassiekers’.

Sponsoren