U bent hier:

SCN Inspectiedag 2021

Zaterdag 6 november j.l. was het dan eindelijk zo ver. Na twee jaar van afwezigheid kon de dag waar velen zo naar uit keken dan toch eindelijk weer eens door gaan. Na een warm welkom bij Autobedrijf van Dongen in het Noord Brabantse dorp Zeeland kon de dag van start. Met vier bruggen en een remtest bank ruim voldoende om 24 Saab’s te onderwerpen aan het kritische oog van de keurmeesters en hun schrijvers als assistenten. Eens te meer blijkt dan weer dat het Saab oog (veel) meer ziet dan een doorsnee garagebedrijf.

Om maar gelijk met de conclusie te beginnen; bij vrijwel alle auto’s waren er opmerkingen over de kwaliteit van de remvloeistof en over de lage luchtdruk in de banden, niet in de laatste plaats die van het reservewiel. De bandenspanning werd bij alle wagens direct weer op de juiste spanning gebracht. Een paar eigenaren hadden hun Saab zo goed onderhouden dat dit dan ook de enige opmerkingen op de lijst waren. Verder waren er opmerkingen over onder andere de roestvorming, de uitlaat, de ophanging, diverse lekkage. Ach, het zal u allemaal bekend in de oren klinken. Opvallend zijn de opmerkingen over niet-werkende verlichting. Dat is een kleine moeite maar het sluipt er bij ons allen in. De meeste eigenaren gingen naar huis met een paar aandachtspunten die op korte of lage termijn aandacht moeten krijgen. Ook zijn er een paar Saab eigenaren “verblijd” met een waslijst aan opmerkingen.

De dag kende ook een paar extremen. Als voorbeeld een 99 die twee weken geleden APK had verkregen maar die van de keurmeester niet meer de weg op mocht zonder directe reparatie aan een loshangend fusee. Zo ook een als een diesel ratelende distributie in een benzine motor van een 9.3 cabrio. De eigenaar is met een leenauto huiswaarts gekeerd. En een fusee van een 9.3 station waar wel een bout in zat maar geen moer. Voor de meeste eigenaren een verrassing maar toch blij dat deze zaken aan het licht komen op deze wijze. Daarmee bewijst zo’n dag toch zijn meerwaarde voor de leden van de Saab Club Nederland.

We kijken terug op een succesvolle en vooral gezellige dag. Van een Saab 95 tot een 9.5, we hebben za allemaal langs zien komen en op de brug gehad. Op deze plaats wil ik alle vrijwilligers en de medewerkers van Van Dongen hartelijk bedanken voor hun inzet. De SCN inspectie dag heeft weer positief bijgedragen aan het op de weg houden van het Saab wagenpark. Het is allemaal de moeite waard geweest dus volgend voorjaar weer !

Ruud van der Post

 

Sponsoren