U bent hier:

Verslagen activiteiten regio Randstad 2013

Droom wordt werkelijkheid

Woensdag 9 januari 2013

De eerste echte regiobijeenkomst van regio Randstad werd gehouden bij Metz woninginrichting in Rotterdam. Op deze gezellige bijeenkomst waren circa 35 leden aanwezig en Rein van de Velde hield er een indrukwekkende lezing over de Sonett 1. Een project dat getuigt van een enorme technische kennis, doorzettingsvermogen en liefde voor het merk!!! Leuk om weer bekende – en onbekende – regioleden te hebben gesproken. Speciale dank aan de firma Metz voor het ter beschikking stellen van de prachtige locatie.

Versnellingsbak en motorrevisie Saab 96

Woensdag 13 februari 2013

Op deze tweede clubavond van 2013 gingen de bekende clubleden Rein van de Pol en Jan van Ommeren onze gasten alles vertellen over versnellingsbak – en motorrevisie van de Saab 96. Zowel de 2 takt als de V4 werden aan de hand van diverse voorbeelden uitgebreid  behandeld. Voor de eigenaren van een Saab 96 uit deze regio was het dus een must om deze avond te bezoeken. Deze avond vond wederom plaats bij Metz Woninginrichting in Rotterdam.

Dat het een leerzame avond was moge blijken uit de reactie van één van de aanwezigen die schreef:
“Ik vond het een leerzame avond. De demonstratie versnellingsbak uit en in elkaar schroeven en de uitleg daarbij van Rein v.d. Pol was geweldig. En Jan van Ommeren met zijn 2takt motortjes bracht ook veel kennis en ervaring aan ons over. Ik vind de 92, 93 en de 96 hele mooie auto’s, hoewel die 2T motoren in deze tijd toch echt niet meer kunnen. Maar goed, ik heb genoten van een fijne avond in een mooie ambiance, tussen de meubels in de winkel van de heer Metz. Ik kijk al uit naar de volgende avond.”

Forté toepassingen

Woensdag 13 maart 2013

Wij organiseerden onze 3e regioavond van 2013 bij Saabdealer Fase in Alphen a/d Rijn. Allereerst werd er op deze avond even stilgestaan bij het overlijden van Nic Schellekens.

Op deze avond ging Forté adviseur de heer John van der Lans ons van alles laten horen en zien over de vervuiling in onze motoren en hoe dit weer te reinigen met hun producten. Zeer leerzaam. Met name voor de moderne motoren. Maar, ook de oudjes hebben hier mee te maken. Wat te denken van een auto die de winter geschorst moet doorbrengen en zo eens in de maand een half uurtje stationair wordt warm gedraaid. Niet doen dus! Beter is de auto met schone olie weg te zetten met een volle tank. Het liefst mbv van de producten van Forté en tot het voorjaar niet meer aan komen.

Je zou dan wel af en toe met de bougies eruit de motor op de startmotor moeten ronddraaien zodat alles weer even gesmeerd wordt. Het advies zou dan zijn om dit te doen met een scheutje olie op de zuigers. Dan kunnen de zuigerveren niet aan de cilinderwanden gaan plakken. Dunne olie! En let er dan op dat de olienevel uit de bougie gaten spuit, dus een lap erop leggen. Maar goed, zeer leerzaam en nu nog even uitzoeken hoe aan deze spullen van Forté te komen, waarschijnlijk ook via Saab Fase, onze gastheer van die avond.

Groene Hart Toertocht

Zondag 14 april 2013

Op 14 april 2013 heeft de Regio Randstad “de Groene Hart Tourtocht” gehouden. Zoals de naam doet vermoeden was het een rit door het Groene Hart van Zuid-Holland. Vanaf ons clubgebouw in Delft slinger de slang via “groene weggetjes”  en rivierdijken naar onze tussenstop in het restaurant “Reeuwijkse Hout”. Groen weggetjes, dat was de bedoeling! Maar op het laatste moment werd het de uitzetters duidelijk dat op die dag tevens de Marathon van Rotterdam werd gelopen. Hierdoor moest het eerste deel van de route behoorlijk op de schop. De route werd een stuk minder groen. Sorry, maar het kon niet anders.

Na de gezamenlijke lunch werden de chauffeurs nog met een vaardigheidstest geconfronteerd. Zij dienden met hun bolide precies twee wielomwentelingen te rijden. Hoe kleiner de afwijking des te beter de score. Daarna ging het verder langs molens, plassen en door prachtige polders met mooie vergezichten. De rit eindigde weer in ons vertrouwde clublokaal in Delft. Daar werd nog wat nagepraat en wat flessen Saabwijn door de voorzitter uitgedeeld als dank voor de, toch, geslaagde rit.

Bezoek aan Map Tuning Tholen

Dinsdag 7 mei 2013

Wie alles wilde weten over MapTun bij Saab-motoren was op 7 mei op zijn plek bij de regio-Randstad avond. Die ging op bezoek bij autobedrijf Tholen in Bergen op Zoom. Tholen is de specialist in Nederland voor het tunen van uw Saab. Het bedrijf heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het tunen met MapTun. Regio-coördinator Adri Bennis vertelde hoe het was.

Om 19.00 uur werden we welkom geheten door de heer Rien Mol en zijn vrouw, eigenaar/directeur van Tholen. Onder genot van koffie en koek worden we voorgesteld aan de vaste medewerkers John Moerland en Peter van den Houten. John is al meer dan 25 jaar de Tuning specialist bij Tholen en Peter heeft ook al een lange staat van dienst bij deze Saab specialist.

Middelen voor meer vermogen
Na de koffie begint de avond om 19.30 uur. Er zijn ondertussen zo’n 20 liefhebbers naar Bergen op Zoom gekomen  en John heeft een lange tafel waar allerlei motorcomponenten liggen uitgestald. Hij begint met uit te leggen wat allemaal mogelijk is om wat extra vermogen aan de motor te ontfutselen. Dat kan zonder problemen tot zo´n 300pk: Stage 1.+50 pk en daar na Stage 2 en zo gaat dat stapsgewijs verder. Uitlaten, grotere turbo,s, grotere schijven en klauwen, Eibach-veren, alles om uw auto snel maar ook veilig op de weg te houden.

Bijzondere snelheidsmonsters
In de garage staat een schitterende zwarte 9-5 20 T op de brug met 353pk onder de kap. De auto is van alle toepassingen voorzien en ziet er ondanks zijn vermogen toch bescheiden uit. Alleen aan de grote 19 inch-wielen met rode remklauwen zie je dat het en speciale 9-5 is. De hele avond kan er van alles gevraagd worden en men krijgt op alles een duidelijke uitleg.

In een ander deel van de garage staat de testbank en er staat een 9-3 18.t klaar waar we kunnen kijken wat Stage 1 aan vermogen toevoegt aan deze motor met 150pk. Op de uitdraai kunnen we zien dat is vermogen is toegenomen tot 212pk en het koppel aanzienlijk hoger is en mooi vlak over een groot toeren gebied.

Actie in het najaar
In het najaar gaat Tholen nog Tuning dagen organiseren waar uw Saab tegen een gereduceerd tarief kan laten tunen. Dus wilt u uw Saab sneller en krachtiger,neem gerust contact op met Tholen BV/MapTun om uw Saab van de nodige power te voorzien. Zij kunnen de software in overleg met u zo aanpassen dat het aan uw verwachtingen voldoet, uiteraard binnen de mogelijkheden. En gelukkig is er veel mogelijk.

Namens Regio Randstad wil ik het gehele team van Autobedrijf Tholen BV van harte bedanken voor deze gastvrije en zeer geslaagde avond en graag tot ziens!

Bezoek aan museum Schotte

Woensdag 25 september 2013

Op deze avond brachten de leden van de regio Randstad een bezoek aan het museum van de familie Schotte in Nieuwerkerk a/d IJssel. Dit museum staat vol met bijna alle gebruiksartikelen uit de vorige eeuw. Uit grootmoeders tijd dus. Voertuigen (auto’s, fietsen, rijtuigen, motoren), radio’s, t.v’s, kachels, gereedschappen tot complete winkel/werkplaatsinrichtingen en woninginrichtingen. Te veel om op te noemen.

Bijna iedereen herkende deze avond veel dingen uit zijn/haar jeugd. Ook kon men de pas aangekochte Spijkerauto uit 1906 bewonderen. Deze auto is enkele jaren gelden ontdekt door Stijnus Schotte in Frans-Guyana en door hem naar Nederland gehaald. Het museum was ook heel interessant voor vrouwelijke leden en partners van mannelijke leden.

Auto winterklaar maken

Woensdag 23 oktober 2013

Op woensdag 23 oktober 2013 had de regio Randstad een leerzame avond waar Rein van de Velde iedereen in de kantine van DIJKV in Delft wijzer kon maken over hoe u uw geliefde Saab winterklaar kunt maken. Onze Saabjes komen natuurlijk uit het hoge noorden waar het in de winter koud en slecht weer kan zijn. Daar kunnen ze natuurlijk goed tegen, want zij zijn er op gebouwd en lachen om een beetje kou. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om ook onze Saab’s te beschermen tegen de winterse omstandigheden. Rein van de Velde trok alles uit de kast om ons goed te informeren wat we daar aan kunnen doen.

De Mille Miglia komt naar Delft

Woensdag 13 november 2013

Met zijn broer Reint Jan heeft ons Saabclublid Rik van Lochem in zijn Saab 93 uit 1957 de beroemde Mille Miglia in Italië gereden. Deze rally is een eerbetoon aan wat ooit een zinderende race was tussen Brescia en Rome en weer terug naar Brescia. Rik en Reint Jan hebben deze rit van 1600 kilometer zo goed mogelijk volbracht. Ondanks de goede voorbereiding kregen zij toch te maken met motorproblemen. Om toch de finish te halen moesten zij noodgedwongen zonder omwegen naar Brescia terug rijden. Na regio Noord-Holland werd ook regio Randstad door Rik en zijn broer bezocht om te vertellen over hun ervaringen tijdens deze klassieke rally. Het was de enige Saab die aan deze rally meedeed van de in totaal ruim 400 auto’s. Het is een zeer interessante en boeiende avond geworden

Sponsoren