U bent hier:

Regio Limburg vliegtuigen van SAAB

Binnen de regio Limburg weten Jan-Willem Gootzen en Ton Ramaekers enorm veel over de vliegtuigen van SAAB te vertellen.
Ook hebben zij in de loop der jaren 'bergen' documentatie, films en (digitaal) fotomateriaal hierover verzameld.

In het verleden (2005 en 2007) hebben zij op twee regioavonden hierover ook al veel laten zien.
Wij vonden het wel eens tijd om deze tak van sport van ons roemruchte merk weer eens nader te belichten.

Daarom werd voor de  regioavond van dinsdag 26 april 2016 dit onderwerp nog een keer ingepland.

Met twee laptops een beamer een projectiescherm en een set speakers als hulpmiddelen gaven Ton en Jan-Willem ons een compleet overzicht van alle vliegtuigtypes die in de loop der jaren door SAAB geproduceerd werden.
Het werd een behoorlijk verhaal, waarin achtereenvolgens de Saab 17,18, 21, Tunnan, Lansen, Draken, Viggen en Gripen ‘langskwamen’, met daarbij voor elk type ook alle technische specificaties, productieaantallen enz.
Tussendoor werden via internet een aantal films getoond van de diverse vliegtuigen in actie. Bij voornoemde vliegtypen ging het allemaal om militaire vliegtuigen.Er werden door SAAB in totaal bijna 3.500 militaire toestellen gebouwd.

SAAB heeft echter ook een vijftal civiele toestellen op de markt gebracht, t.w. de 90 Scandia, de 340 en de Saab 2000, allen passagiersvliegtuigen en de Saab 91 Safir en de MFI15 en 17, die beide opleidingstoestellen waren doch ook voor andere civiele doeleinden gebruikt werden.
Van alle civiele toestellen zijn er in totaal door Saab ruim 1.100 stuks gebouwd.

In het verhaal kwam ook ter sprake dat er in Zweden van allerlei normale verkeerswegen ook min of meer ‘verborgen’ trajecten start/landingsbanen zijn ingebouwd.
Via Google Maps zocht Jan-Willem zo’n traject op en via StreetView was dit inderdaad (als je weet) ook te zien: tweebaans werd vierbaans en alle bomen langs de weg waren weggehaald.

Het twintigtal bezoekers dankte de presentatoren met na afloop van de avond met applaus. 

Sponsoren