U bent hier:

Regioavond Limburg C&E Turbochargers en Motor Checkup

Op  deze regioavond kregen we een duopresentatie van een tweetal bedrijven.

Casper van C&E Turbochargers ging als eerste van start met zijn verhaal over de geschiedenis van de turbo en hoe werkt een turbo.
De diverse soorten turbo’s, die in de loop der jaren werden uitgevonden en door de autofabrikanten werden uitgeprobeerd, kwamen een voor een langs, waarbij de problemen die er mee kunnen ontstaan werden uitgelegd.
Casper liet in zijn presentatie diverse uitvindingen, zoals de ‘wastegate’ en de variabele geometrie zien, met daarbij een uitleg over de voor- en nadelen.
Zelfs dubbele turbo’s en drievoudige turbo’s zijn in de periode 2006-2013 uitgeprobeerd, maar werden ook geen succes.
Door de steeds uitgebreidere milieu eisen ontstond er de laatste jaren een downsizing in de turbo’s.
Bekend hierin werd de miniturbo van het merk Garett.
Het verhaal van Casper werd afgerond met de vervuiling van turbo’s die vooral bij diesels optreedt.
C&E  is gespecialiseerd in de revisie van turbo’s, maar men levert ook nieuwe turbo’s.
Zij hebben hier ook al ruim 30 jaar ervaring mee.
Hiermee sloot hij voortreffelijk aan bij het hierop volgende verhaal van Marc Nederveen van MotorCheckup, want daarbij speelt vervuiling een hoofdrol.

Een druppel motorolie blijkt voldoende om de gezondheid van je motor te testen. Je kunt dan eventuele problemen achterhalen en toekomstige schade voorkomen.
MotorCheckup is hiervoor een eenvoudig en betrouwbaar diagnosesysteem, dat het volgende controleert:
Olievervuiling
Toestand/conditie van de olie
Condens of koelwater in de olie
Brandstof in de olie.
Deze controle wordt gedaan door een druppel olie uit de motor op een speciaal papier te deponeren.
Volgens het principe van de ‘chromatografie’ ontstaat door deze druppel een vlek met donkere kleuren in het midden en lichtere kleuren verder naar de buitenrand.
Deze vlek kan men vergelijken met de referentiekleuren van het bij het papier geleverde brochure, dit maakt het trekken van conclusies voor iedereen eenvoudig.
Zo’n testsetje voor eenmalig gebruik kost € 12,95, een setje voor 6-voudig gebruik kost € 24,94. Tijdens deze avond golden gereduceerde prijzen.

Het uitvoeren van zo’n test kan uitmate handig zijn, b.v. als men bij een particulier een gebruikte auto gaat kopen, of als men wil controleren of bepaalde reparaties wel zijn uitgevoerd.
Er zijn tevens testsets verkrijgbaar voor het checken van de remolie, de versnellingsbakolie of de stuurbekrachtiging (FluidCheckup).

Diverse leden hadden een flesje met een druppel motorolie meegebracht en er werd uitgebreid getest.
Ook de door C&E turbochargers meegebrachte turbo’s, die in de zaal opgesteld waren, hadden veel bekijks en er werden na afloop nog veel vragen over beide onderwerpen beantwoord.

Sponsoren