U bent hier:

SCN Inspectiedag 1

9 april 2022 inspectie dag – bij Grouwstra Auto’s in Deventer

Zaterdag 9 april j.l. kon voor na lange tijd weer in het voorjaar een inspectie dag plaatsvinden. Deze keer was in overleg met het SCN bestuur gekozen voor een locatie iets noordelijker op de kaart dan wat we veelal gewend zijn. Dit om de in de noordelijke provincies wonende leden een kortere reisafstand te gunnen. We zijn daarom te gast geweest bij Grouwstra Auto’s in Deventer alwaar wederom vier bruggen en een remtestbank ter beschikking stonden.

Aan de oproep om zo veel als mogelijk de wat oudere Saab modellen aan te melden is flink gehoor gegeven. Waar normaal de 9.3 en 9.5 modellen de garage in en uit rijden was het nu voornamelijk de beurt aan de veteranen. We hebben ze allemaal langs zien komen en uiteraard op de brug; een 93 uit 1958 bijvoorbeeld, maar ook voldoende 96, 90, 99 en 900 modellen. Op een enkele Saab na waren de auto’s in een verrassend goede conditie. Zuinig op zijn mensen !

Zeg je Grouwstra dan zeg je Gé Kamphuis. Ondanks dat na 50 jaar sleutelen begin dit jaar zijn welverdiende pensioen is aangevangen is Gé nog regelmatig bij Grouwstra te vinden, zo ook tijdens de inspectie dag. Man, man, man, wat loopt er dan een hoop kennis en kunde rond op zo’n dag met Gé Kamphuis en de vier vrijwillige keurmeesters van de Saabclub. Als één groot team werden de totaal 24 auto’s door de welbekende keuring gehaald. Dat leverde soms een lange lijst met opmerkingen op, maar er waren ook meerdere Saabs waarbij het de keurmeester moeite kostte om überhaupt 1 of 2 punten te kunnen laten noteren. En dan waren het nog eerder aandachtspunten dan gebreken.

Was alles dan OK ? Nee, er waren ook bijzondere momenten. Zo had een beginnend autobedrijf bij iemand de subwoofer in de achterbak gemonteerd, maar daarbij was de voeding daarvan vanaf de accu, onder de auto door naar de achterbak geleid, daarbij de bedrading met tie raps vastgemaakt aan de remleidingen. Kort gezegd bijzonder.

Ook noemenswaardig is de 93 van onze voorzitter. Op de aanhanger naar Deventer gereden want de motor maakt al geruime tijd een geluid waarvan nog niemand heeft kunnen vaststellen wat dit dan wel veroorzaakt. Nou, die uitdaging moet je natuurlijk niet neerleggen bij mannen met zoveel kennis. Na veel praten en proberen kwam Gé Kamphuis met een stethoscoop aanzetten. Even later werd met zekerheid vastgesteld dat de balansaslagers niet helemaal meer fris waren. Daarmee bewijst zo’n dag toch zijn meerwaarde voor de leden van de Saab Club Nederland.

We kijken terug op een succesvolle en vooral gezellige dag. Op deze plaats wil ik alle vrijwilligers en de heren van Grouwstra hartelijk bedanken voor hun inzet en gastvrijheid. Wordt vervolgd, komend najaar.

Ruud van der Post

 

Sponsoren