Dinsdag 25 februari j.l. had de SAAB Club Regio Limburg een informatieavond georganiseerd met als onderwerp de SAAB Elektronische Onderdelen Catalogus (EPC) en het SAAB Werkplaats Informatie Systeem’ (WIS).
Na de introductie van nieuwe leden, begon Didier Polain met de uitleg en demonstratie van de werking van de diverse online SAAB handboeken. Didier vertelde over de geschiedenis van systemen die vroeger in de werkplaats gebruikte werden om aan SAAB’s te werken.
In het grijze verleden - de tijd dat een groot deel van onze leden nog geen SAAB ambieerde, maar waarschijnlijk nog over een hippe Puch of Kreidler droomde - werden onderhoud en reparatie van een SAAB gedaan mbv zg. werkplaatshandboeken (van SAAB, Haynes e.d.). Voor díe tijd waren deze een zeer handig hulpmiddel, maar lastig in gebruik en vaak in het Zweeds of Engels, wat een handicap kon zijn, en bovendien niet voor alle modellen beschikbaar.
Later werden zogenaamde microfiches geïntroduceerd, die op hun beurt weer door CD’s werden afgelost.
Vanaf 1988 werd The Saab Network Online opgestart (www.saabnet.com) . Dit systeem bevat allerlei SAAB-info. Je kan er je SAAB registreren en je vindt daar ook handleidingen van oudere SAAB’s (v.a. 1960) tot aan de SAAB 9-7X van modeljaar 2009.
Na de uitleg over de ‘vintage’ SAAB informatiebronnen en de koffiepauze, nam Didier ons mee naar de hedendaagse (lees digitale) hulpbronnen om je SAAB te onderhouden.
Het SAAB W.I.S. (Workshop Information System) https://saabwisonline.com voor de jeugdigere SAAB vanaf 1994 tot 2012 is een ‘kies en klik’-systeem: kies je type SAAB en bouwjaar en je wordt verder geleid naar een pagina met onderwerpen per categorie, zoals motor, versnelling etc..
De WIS is een Engels-talig systeem, dat ook links naar informatie mbt oudere SAAB-types bevat. Sommige manuals kunnen zelfs gedownload worden.
En ‘last but not least’ : de SAAB EPC (Electronic Parts Catalog) https://webautocats.com/epc/saab/ of via https://esaabparts.com
Deze Engels-talige sites zijn dé oplossing als je een bepaald onderdeel zoekt. Het werkt relatief eenvoudig: kies je model en type en daarna kom je in een keuzemenu terecht (motor, body, verlichting). Daarna zie je afbeeldingen van onderdelen met de behorende onderdeelnummers.
Tot slot werd nog kort het systeem van de DTC (Diagnostic Trouble Code) aangetipt (wellicht dat dit op een ander moment wat uitgebreider aan bod zal komen) en toonde Didier een OBD-scanner, waarmee foutcodes uitgelezen kunnen worden.
Na een vragenrondje voor de aanwezigen werd deze zeer informatieve avond (door sommigen nog aan de bar) afgesloten.
Alf Kurstjens