U bent hier:

Regio Limburg jaaroverzicht 2005

14, 15 en 16 januari 2005 – InterClassics en Topmobielbeurs MECC Maastricht

Traditiegetrouw was het Maastrichts Expositie- en Congrescentrum (MECC) in het tweede weekend van januari weer volledig gereserveerd voor de klassieke auto/motorbeurs INTERCLASSICS & TOP MOBIEL. Nog geen enkel jaar heeft onze club op deze beurs, welke dit jaar voor de 15e keer gehouden werd, ontbroken! Op een stand van 100 m² werd door de Regio Limburg het onderwerp (zelfgebouwde) Saabcabrio’s gepresenteerd. Een SAAB 96 TT Cabrio uit 1965, een SAAB 99 Cabrio uit 1977 en een SAAB 900 4-deurs Cabrio uit 1984 waren er te zien. Allemaal resultaten van perfecte zelfbouwkunst! Om te laten zien wat SAAB zelf in de afgelopen 20 jaar gepresenteerd heeft op cabriogebied stonden er dan nog een SAAB 900T (Classic)Cabrio  uit 1989 en het nieuwste van het nieuwste, de SAAB 9-3 1.8T uit 2005 (53 km op de teller).

 

Regioavond 25 januari 2005 – Kleppen stellen V4 en 900

Voor de eerste reguliere regioavond van 2005 had Ton Ramaekers zich weer terdege voorbereid. Niet alleen had hij voor alle aanwezigen kopietjes laten maken van een aantal pagina’s technische documentatie, er waren ook onderdelen in het lokaal in Spaubeek aanwezig om een aantal zaken in de praktijk te demonstreren. Onder de 17 aanwezigen waren er die dachten niets meer over dit onderwerp te kunnen leren,  doch zij moesten na afloop toegeven toch nog weer wat ‘opgestoken’ te hebben.

 

Regioavond 22 februari 2005 – Excursie naar revisiebedrijf B.T.S. Heerlen

Op een zeer winterse dinsdagavond was het voor de meesten even zoeken op het Industrieterrein de Beitel in Heerlen om het bedrijf B.T.S.  (Bart’s Transmission Service) te vinden. Mevrouw Schillings, de eigenaresse, en een aantal medewerkers, konden een twintigtal bezoekers verwelkomen. André van de Venne had dit evenement georganiseerd en omdat hij ook nog het een en ander had overgehouden van de InterClassics catering stond voor iedereen de koffie, thee of fris al klaar. Begonnen werd met een globale rondgang door het bedrijf, dat is opgedeeld in diverse sectoren, welke te maken hebben met de diverse soorten van werkzaamheden die het bedrijf uitoefent. Als een auto -waar de automatische versnellingsbak van moet worden gereviseerd- wordt binnengebracht, wordt de bak gedemonteerd in een  ander gedeelte van het bedrijf dan waar de bak zelf wordt gedemonteerd en gereinigd en de afdeling waar de bak wordt gereviseerd heeft meer weg van een operatiekamer van een ziekenhuis dan van een autowerkplaats. Dat het reviseren van automatische versnellingsbakken een heleboel komt kijken werd ons wel duidelijk. Het was een zeer interessant verhaal en nam hierdoor zelfs zoveel tijd in beslag dat rond 23:00 uur nog geen tijd gevonden was om iets over revisie van turbo’s te vertellen. Afgesproken werd dat we in het komend jaar nog eens terugkomen om over dit onderwerp een presentatie te krijgen.

 

Regioavond 29 maart 2005 – Restauratieproject SAAB 99 LE Automatic 1973

In zaal Vroemen in Groot-Genhout (met de reservering van het MFC Spaubeek was iets fout gegaan) kon Rob van Eckeren voor ruim 20 aanwezigen, iets later dan gepland, zijn verhaal beginnen over de restauratie van de 99 LE Automatic 4-drs. uit 1973. Rob vertelde hoe hij deze auto -die hij  kocht van de eerste eigenaar- al kende sinds 1973. Hij wist dat de eigenaar de auto altijd perfect had (laten) onderhouden en hij verkeerde derhalve in de veronderstelling dat het restauratiewerk -na 104.000 kilometers in 32 jaar te hebben gereden- wel erg mee zou vallen. Toen hij er aan begon kwam hij toch een aantal (onaangename) verrassingen tegen, zodat het uiteindelijk een meerjarig restauratieproject werd. Van Rob z’n restauratieverhaal kregen de aanwezigen ook een kleurenafdruk op papier, zodat iedereen het later nog eens op z’n gemak kan bekijken.

 

Regioavond 26 april 2005 – Vliegtuigen en boten van SAAB

Om eens een keer over iets anders te praten dan automobielen, had men voor deze regioavond  een andere activiteit van SAAB in het voetlicht geplaatst, n.l. de vliegtuigen van SAAB. Ook hiermee heeft SAAB -zoals we allemaal wel weten- een zeer omvangrijke historie en reputatie weten op te bouwen. Verteld werd er die avond door de bijna 20 aanwezigen niet zo heel veel, want Ton Ramaekers had een zeer interessante videoband van meer dan 1 uur lengte waarin de complete historie met prachtige opnamen verteld werd. Over boten waren we snel uitgepraat: SAAB heeft ooit een type boot geproduceerd, er is niet veel over bekend. In het traditionele rondje aan het slot van de avond (wie heeft wat aan te bieden, wie zoekt wat) hebben we het natuurlijk toch weer uitgebreid over SAAB auto’s gehad.

 

Regioavond 27 mei 2005 – Avondrit 2005

De traditionele avondrit van de regio Limburg omvat steeds een deel van de Limburg Tour van het afgelopen jaar. Dit jaar werd het 1e traject Spaubeek-Mechelen gereden. Het was een prachtige zonnige lenteavond, dus iedereen keek vol verwachting uit naar het betoverende terras van de Mechelerhof. Wat nog nooit gebeurd is tijdens een Avondrit gebeurde dit jaar wel: één deelnemer kwam al -na goed honderd gereden te hebben- met pech langs de kant te staan. Een net vervangen benzinepomp bleek ook weer kuren te vertonen. Het heeft de avond voor de 20 deelnemers niet kunnen bederven.

 

Regioavond 28 juni 2005 – Midzomer 2005 SAABarbeque Limburg

Met een temperatuurtje van zo’n dikke 28 graden hadden we het met ons nieuwe evenement wel getroffen. In een hoek van de grote parkeerplaats achter ons ‘clublokaal’ het MFC in Spaubeek waren een grote en een kleinere barbeque heetgestookt om al het lekkers dat de deelnemers zelf hadden meegebracht hapklaar te bereiden. Voor Limburgse begrippen was de opkomst wat magertjes, zo’n 17 leden waren aanwezig. De drankvoorziening werd prima geregeld vanuit het MFC en iedereen was het dan ook er over eens dat een herhaling van dit zomerevenement in de komende jaren zeker op zijn plaats zal zijn. Jan-Willem en Wim verklaarden zich dan ook bereid om dit voor de komende jaren weer te organiseren. Niemand had er aan gedacht om een fototoestel mee te brengen, dus helaas géén foto’s.

 

Zondag 28 augustus 2005 – 12 1/2de Limburg Tour

De organisatoren Didier, Rob en Wim waren dit jaar bang voor minder deelname omdat er voor de dertiende keer een Limburg Tour werd verreden, dus vandaar de gekke aanduiding hierboven. De route had weer drie trajecten: het 1e in het westen van Zuid-Limburg, het 2e en 3e in Belgisch Brabant en Limburg (mede dank zij de medwerking van Piet Bringmans). Er waren 45 Saabs gestart (en ook gefinishd) met ruim 100 personen. Frits Schuurmans schreef in Saabberichten nr. 4 (oktober 2005) een verslag, want hij reed de Tour mee met de redactie Saab ‘Harry’. 

 

Regioavond 30 augustus 2005 – Wat (niet) te doen bij autobrand?

Deze dinsdagavond was de regio Limburg te gast bij het opleidingscentrum van de Regionale Brandweer Zuid-Limburg in Margraten. De brandweerinstructeurs Martin Schreurs en Jan-Willem Gootzen verzorgden een instructieavond over autobranden. Jan-Willem vertelde hoe autobranden ontstaan. Een 95V4 en een 9-3 cabrio, beide met LPG-installatie, dienden als lesmateriaal (bedankt Geert en Frans!). Veel enge foto’s lieten het razendsnelle verloop van een autobrand en de resultaten van goedbedoelde bluspogingen zien. Ontzettend  griezelig om een SAAB te zien branden, ook al is het op een projectiescherm! Martin kleedde twee Saabclubleden van top tot teen aan als brandweerman, inclusief de demluchtflessen en het masker. Vervolgens konden zij de echte brandbestrijding ervaren met de bekende draagbare blussers maar ook met de spullen die de brandweer zelf gebruikt. Dat veroorzaakte  de nodige zweetdruppels! Een spectaculaire avond over iets waar je als SAAB (brandt net zo goed als alle andere merken!)-liefhebber gerust een beetje ontzag voor mag hebben.

 

Regioavond 27 september 2005 – Samenstellen programma 2006 regio Limburg

Zoals elk jaar wordt de regiobijeenkomst van september benut om na te denken over de activiteiten voor de regio voor volgend jaar. Het ene jaar gaat dit wat vlotter dan het andere jaar en als er nog tijd over is wordt een film over SAAB vertoond via een groot TV scherm. Dit jaar had het samenstellen van het jaarprogramma 2006 en het traditionele vraagrondje (wie zoekt wat en wie heeft wat in de aanbieding?)  meer tijd nodig, zodat we pas na elven weer terug aan de bar gingen voor een laatste consumptie.

 

Regioavond 25 oktober 2005 – Geen specifiek onderwerp

Voor deze regiobijeenkomst was gepland om een presentatie over de uitwisselbaarheid van onderdelen uit de verschillende typen SAAB te (laten)  verzorgen. De bedoeling was dat een medewerker van de Saabimporteur uit België -die hier heel veel kennis over heeft- ons hierover iets zou komen vertellen. De betreffende persoon bleek echter onverwacht verhinderd te zijn, zodat we dit onderwerp voor een andere keer tegoed moeten houden. Het werd voor de bijna 20 aanwezigen toch nog een welbestede avond, want er werd druk van gedachten gewisseld over een aantal onderwerpen dat in de regio actueel is (o.a. aanschrijven leden die nooit aan regioactiviteiten deelnemen, InterClassicsbeurs januari 2006).

Sponsoren