U bent hier:

Regio Limburg - Voorjaarssleuteldag

Op zaterdag 7 maart 2020 organiseerde de regio Limburg de voorjaarssleuteldag. Dit is inmiddels een traditie: al acht jaar lang hebben we een voorjaars- en een najaarssleuteldag. Eigenlijk heeft Limburg twee keer per jaar een SAAB-garage er bij, want we mogen Garage René Coumans in Beek dan helemaal omturnen tot een ware SAAB-specialist.

Dit jaar was de voorjaarssleuteldag een heel bijzondere.Met 32 aanmeldingen en enkele onaangekondigde bezoekers was het de drukstbezochte editie tot nu toe.
Voor de onaangekondigde bezoekers, nieuwe leden van de SAAB Club Nederland, was dit de eerste kennismaking met een activiteit van de regio Limburg.
Hun verwachtingen werden ruim overtroffen! Ongeveer de helft van de bezoekers heeft daadwerkelijk aan de SAAB gesleuteld of geïnspecteerd. De anderen kwamen voor de gezelligheid, de koffie en de Limburgse vla. Onze technische mensen merken dat er vaker mensen komen met zeer gerichte technisch inhoudelijke vragen over hun SAAB.
Ook worden onze evenementen steeds internationaler, we zien steeds meer SAAB-clubleden uit België en Duitsland verschijnen. Ook Nederlandse clubleden weten ons van steeds grotere afstand te vinden.

De dag begon stralend zonnig maar koud. Het vroege-voorjaarszonnetje deed goed zijn best en in de loop van de dag ontstond er vanzelf een buiten-bij-de-auto’s treffen als een spontaan parallelevenement naast de sleuteldag. Onze meest ervaren sleutelaars hielden samen met de gastheer René Coumans een oogje in het zeil om te kijken of alles veilig en technisch verantwoord verliep. Zij keken ook naar de haalbaarheid van de voorgenomen klussen. Dit leidde er toe dat een deelnemer besloot om zijn remslangen toch maar niet op de sleuteldag te vervangen in verband met het risico dat hij mogelijk niet meer op dezelfde dag met zijn 9000 naar huis kon. Enkele SAAB’s kregen hun reguliere onderhoudsbeurten met het vervangen van bougies, motorolie en motoroliefilter. De aanwezige hefbruggen kwamen erg goed van pas voor het opsporen van een olielekkage, voor het inspecteren van diverse SAAB-onderkanten en voor het tectyleren. Sommige klussen waren meer specialistisch van aard. Zo is van een hele mooie klassieke 900 met een zeldzame lichtgroene kleur een veertje voor de centrering van de schakelpook vervangen. Er zijn carburateurs afgesteld en van een 99 met Bosch D-Jetronic is het CO-gehalte gecontroleerd en afgeregeld. Dat zijn klussen die je tegenwoordig echt niet meer aan ieder garagebedrijf kunt toevertrouwen! 

Al met al was het een heerlijke en leerzame SAAB-dag met mooie auto’s, leuke mensen en zinvolle klussen. Het was maar goed dat we toen nog niet konden vermoeden dat deze sleuteldag door het akelige Coronavirus voorlopig de laatste activiteit van de regio Limburg zou zijn. En dat is naast treurig ook héél bijzonder!

Sponsoren